Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

"Αθλητισμός και κοινωνικά κινήματα" την πρώτη μέρα του τουρνουά.

Το τουρνουά, όπως κάθε χρονιά, έχει την πρώτη μέρα εκδηλώσεις και συζητήσεις που αφορούν το αντιφασιστικό κίνημα. Αυτή τη χρονιά αποφασίσαμε να καλέσουμε το Νάσο Μπράτσο με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του "Αθλητισμός και Κοινωνικά Κινήματα" και να έχουμε μια συζήτηση γύρω από αυτό. Είναι ένα θέμα που φυσικά έχει άμεση σχέση με το τουρνουά μιας και το ίδιο δεν είναι απλά ένα αθλητικό γεγονός και μια διοργάνωση αλλά και μια πολιτική και κοινωνική κίνηση και διεργασία. 

Αντιγράφουμε από τον πρόλογο του βιβλίου:

Ο Νάσος Μπράτσος παρουσιάζει στις σελίδες του μια σπουδαία εποχή για τον Αθλητισμό αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία. Τότε που ήταν ερασιτεχνικός, στηριζόμενος στην ατομική και ομαδική προσπάθεια, την ευγενή άμιλλα των ανθρώπων. Τότε που δεν υπήρχε ακόμα επαγγελματισμός, βελτιωμένα φάρμακα, εμπόριο σωμάτων και προσπαθειών. Μπορεί σήμερα να μη μας φαίνονται μεγάλα τα ρεκόρ, αλλά στηρίζονταν πραγματικά στη μυϊκή και στην ηθική δύναμη του αθλητή. Την αγάπη του για το άθλημα που υπηρετούσε.
Ο Νάσος Μπράτσος διατηρεί μια σπουδαία πρωτογενή, λαϊκή ιστορία. Σώζει μνήμες και παραδείγματα. Η προσπάθειά του είναι στην πρωτοπορία της αναγέννησης της κοινωνίας μας. Δεν είναι η ιστορία των μεγάλων, των "διάσημων". Είναι η ιστορία από τα κάτω που δημιουργεί. Έχει ιδιαίτερη σημασία να την υπενθυμίζουμε, να την κοινοποιούμε σε αυτούς, κυρίως στους νέους, που δεν τη γνωρίζουν. Συγχρόνως, παράδειγμα σημερινής δράσης. Για τις μεγάλες δυνατότητες που έχει αυτός ο πολύς, ο μεγάλος, ο σπουδαίος λαός. Πάντα δημιουργικός και πάντα κυνηγημένος, όπως αναφέρει σε σημαντικά παραδείγματα ο Νάσος Μπράτσος.
Σπουδαία και η αντιστασιακή στάση πολλών αθλητών. Πολλοί έδωσαν και τη ζωή τους για την αντιστασιακή τους δραστηριότητα. Και σήμερα, με άλλους τρόπους, στον αθλητισμό υπάρχει η προσπάθεια. Σήμερα, που πολλές φορές τα συμφέροντα "παραγόντων" σπρώχνουν τους νέους φιλάθλους σε αντιαγωνιστικές δραστηριότητες.
Η ιστορία δεν σταματά. Οι άνθρωποι, οι εργαζόμενοι, οι διανοούμενοι, η νεολαία αυτής της κοινωνίας συνεχίζουν αυτή τη δημιουργική δράση. Η κοινωνική ιστορία συνεχίζεται κάθε μέρα. Ακόμη και με αθλητικές φανέλες. Και σήμερα υπάρχουν πραγματικές αθλητικές δραστηριότητες, όπως τότε, αλλά δεν τους δίνουν μεγάλη δημοσιότητα. Ακόμα και τα μεγάλα μέσα πληροφόρησης αγνοούν αυτές τις τοπικές αγωνιστικές εκδηλώσεις. Αλλά σε αυτές βρίσκεται η επαναφορά του αθλητισμού στην πραγματική του αντίληψη.
Ο Νάσος Μπράτσος δίνει μια σπουδαία ώθηση με αυτό το βιβλίο του. Καλό κουράγιο για τη συνέχεια!
Δημήτρης Λιβιεράτος ιστορικός - συγγραφέας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου